hoogsensitieve personen elaine aron 2

Hèt boek over hoogsensitiviteit | Boek review ‘Hoogsensitieve personen’

Hoe je overeind blijft als de wereld je overweldigt?

Dat is de vraag die onderzoekspsycholoog, hoogleraar, psychotherapeut en romanschrijfster Elaine N. Aron in haar boek Hoogsensitieve personen beantwoordt. En zeg nu zelf; wie zou deze vraag beter kunnen beantwoorden dan de grondlegger van het begrip HSP herself?

In dit boek review lees je meer over de inhoud en opbouw van dit boek en ontdek je waarom dit wel of juist niet een aanrader is om jouw kennis over hoogsensitiviteit uit te breiden. 

Lekker te lezen

Dit boek mag dan geschreven zijn door een wetenschapper, daar merk je in de schrijfstijl (op een positieve manier) niet veel van terug. Hoogsensitieve personen is dan ook niet geschreven als wetenschappelijk artikel, maar om HSP te informeren over hun kenmerken en mogelijkheden. Dit doet Aron door haar wetenschappelijke kennis te combineren met haar ervaringen, waardoor je het makkelijk wegleest. Geen irritante bronvermeldingen na elke zin, maar wel wetenschappelijk onderbouwde informatie. Ideaal, wat mij betreft!

Informatief en informeel

'Huilebalk!' 'Angsthaas!' 'Spelbreker!' Roept dat herinneringen op? Wat dacht je dan van deze goedbedoelde vermaning: 'Doe niet zo overgevoelig.' Als je net zo was als ik heb je dat heel wat keren gehoord, waardoor je het gevoel kreeg dat je heel anders was dan de rest. Ik was ervan overtuigd dat ik een ernstig gebrek had dat ik verborgen moest houden en dat me veroordeelde tot een tweederangs leven. Ik dacht dat er iets grondig mis was met mij. Maar het tegengestelde is het geval, en dat geldt voor ons allebei.
Elaine Aron
Hoogsensitieve personen - voorwoord

Vanaf de eerste zinnen uit het voorwoord is het voor de hoogsensitieve lezer een feest der herkenning. Na de nodige basiskennis over de HSP kenmerken en een duidelijke (maar niet saaie) uitleg over de werking van de hersenen begeleidt Aron je bij het bekijken van je eigen leven. Aan het einde van ieder hoofdstuk (bijv. over sociale relaties of het goed doen op je werk) zijn er een paar vragen die je helpen om jezelf met de opgedane kennis in een nieuw kader te plaatsen. Er kunnen dan zomaar dingen op hun plek vallen en Aron helpt je dit door middel van vragen en korte opdrachten te verwerken. Natuurlijk zijn deze optioneel om te doen.

Richting het einde van het boek wordt nog eens kort stilgestaan bij hoe je jouw huidige kennis en ervaringen kunt gebruiken om in de toekomst keuzes te maken. Al met al dus vooral een informatief boek, dat je door de tussentijdse vragen ook praktische handvatten geeft. Een fijne combinatie tussen informatief en informeel.

Vanuit een persoonlijke behoefte

Elaine aron
Elaine N. Aron

Aron vertelt in haar boek onder andere over haar eigen struggles met hoogsensitiviteit en het gebrek aan wetenschappelijke en maatschappelijke kennis erover. Het is daarom dat zij en haar man (mede wetenschapper Art Aron) de afgelopen twintig jaar zelf bezig zijn geweest met het opzetten, uitvoeren en analyseren van onderzoeken. Daarnaast heeft Aron de kennis die ze hieruit opdeed niet alleen zelf toegepast, maar ook gebruikt in haar werk als psychotherapeute. Dat levert een bijzonder persoonlijk maar ook deskundig boek op, waarin wetenschappelijke kennis direct gelinkt wordt aan praktische voorbeelden.

Hoogsensitiviteit van (iets te) veel kanten belicht

In dit boek wordt hoogsensititviteit echt van alle mogelijke kanten bekeken. Zelf werd ik vooral heel enthousiast van de eerste twee hoofdstukken, waarin de focus ligt op algemene kennis over hoog sensitief zijn. Ook het deel daarna over de praktische aanbevelingen sprak mij erg aan, omdat dit mij nieuwe inzichten gaf in waarom ik bepaalde dingen doe zoals ik ze doe.

De laatste twee hoofdstukken over medicatie en spiritualiteit spraken mij persoonlijk minder aan, maar ik kan mij voorstellen dat dit voor anderen wel heel waardevol is, omdat hier over het algemeen weinig over gepraat wordt. Zelf vond ik het jammer dat het boek hiermee met een wat negatievere noot eindigde, maar de laatste bladzijdes met tips voor deskundigen, leraren en werkgevers vond ik wel weer heel mooi. 

Een echte eye-opener?

Ondanks dat ik al veel kennis had opgedaan over hoogsensitiviteit, zaten er voor mij toch nog eye-opening momenten in. Vooral de vergelijkingen die Aron maakt, zorgde dat HSP niet iets ingewikkelds en zwaars was, maar juist iets logisch en moois. De uitleg hieronder over de informatieverwerking van HSP vond ik bijvoorbeeld heel bijzonder, omdat ze eigenlijk in één zin precies duidelijk maakt wat er nu aan de hand is.

Het verschil lijkt ergens in de route naar de hersenen te liggen of in de hersenen zelf, in een zorgvuldiger informatieverwerking. We staan meer stil bij alles. En we onderscheiden dingen in fijnere gradaties. Net als die machines die fruit sorteren op grootte - wij sorteren in tien groottes terwijl anderen in twee of drie groottes sorteren.
Elaine Aron
Hoogsensitieve personen - blz 49/50

Dit boek is naar mijn idee echt geschikt voor iedereen die iets met HSP te maken heeft, of je nu zelf hoogsensitief bent of je buurvrouw of werknemer het is. Wat wetenschappelijke kennis geeft dit boek wel extra lading, omdat dan blijkt hoe bijzonder het is dat Aron en haar man dit onderwerp van iets “niet-bestaands” naar een steeds belangrijker en wetenschappelijk bewezen onderwerp hebben getild.

Conclusie

4/5
 • prettige opbouw: basiskennis, terugkijken en vooruitkijken
 • informatief, maar zeker niet saai
 • veel praktijkvoorbeelden
 • verschillende invalshoeken om naar één onderwerp te kijken
 • positieve kijk op HSP
 • stimuleert en geeft handvatten om de kennis direct op jezelf/anderen toe te passen
 • geschikt voor iedereen die te maken heeft met HSP, bijv. ook partners/werkgevers, mensen met veel of weinig voorkennis
 • bonus: mooie cover
 • doordat het zo herkenbaar is, kan het heel dichtbij komen/heftig zijn
 • de laatste twee hoofdstukken over medicatie en spiritualiteit zijn niet voor iedereen van toepassing
 • het boek is in basis informatief, dus geen typisch zelfhulpboek dat je in stappen begeleid, maar geeft wel praktische handvatten en vragen

Wil je het boek ook lezen?

Bestel het hier direct via bol.com!

De links in dit boek review zijn affiliate links. Ik krijg niet betaald om deze te plaatsen, maar als jij op mijn link klikt en daarna iets bestelt op dezelfde website, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets 😉

Blog handtekening jennifer

Ik wens je heel veel plezier met de volgende stap in jouw ontwikkeling.
Heb jij dit boek al gelezen?
Wat vond jij ervan?

Let’s connect! ❤️

Laat hieronder een reactie achter of stuur me een persoonlijk bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *