Mbti Persoonlijkheidstype

Hoe een simpele persoonlijkheidstest mijn leven in 1 klap veranderde.

Het was eind januari 2019. Ik had net mijn universitaire scriptie afgerond en was druk bezig met mijn pabo afstudeeronderzoek en stage. Zo’n chaotische en stressvolle periode waarin je van deadline naar deadline en van de ene naar de andere mental breakdown leeft. In een bui van uitstelgedrag kwam ik op Instagram een post tegen over een persoonlijkheidstest. Wat ik toen nog niet wist is dat deze simpele test mijn leven voorgoed zou veranderen.

16 persoonlijkheden?

Op de home pagina van de test stond al ‘onze lezers zeggen dat de 16Personalitiestest zo accuraat is, dat het “een beetje eng” is’. Toen daarnaast ook nog beweerd werd dat deze test betrouwbaar en valide was, werd ik heel nieuwsgierig naar de 16 persoonlijkheden waar ik als pedagogiek student nog nooit eerder van had gehoord. Dus besloot ik mezelf als proefpersoon te gebruiken en maakte ik de test.

De test, ook wel NERIS Type Explorer genoemd, bestond uit 60 stellingen waarop je met eens of oneens op een 7-puntschaal kon antwoorden. Van die typische persoonlijkheidtest vragen zoals ‘u blijft gemakkelijk ontspannen en geconcentreerd, zelfs als er enige druk ontstaat’, ‘u kunt zich vaak moeilijk inleven in de gevoelens van anderen’, maar ook ‘bij een volle ruimte blijft u in de buurt van de muren staan en vermijdt u het midden’.

Binnen een paar minuten had ik alles ingevuld en zag ik de uitslag. 

INFJ - advocaat

Vier letters en een term die mij eigenlijk niks zeiden en een omschrijving waar iedereen zich wel in zou kunnen herkennen. Ik was behoorlijk teleurgesteld en had de pagina al bijna weggeklikt, toen mijn oog viel op een quote over dit persoonlijkheidstype:

“Advocaten (infj) hebben de neiging om het helpen van anderen te zien als levensdoel, maar terwijl mensen met dit persoonlijkheidstype boeiende reddingspogingen en liefdadigheidswerk kunnen doen, ligt hun echte passie in het tot de kern van de zaak komen, zodat anderen helemaal niet meer gered hoeven te worden.”

16personalities

Zo, die kwam wel even binnen. Mijn aandacht was getrokken en ik besloot verder te lezen. 

En toen verdronk ik in de pagina’s met informatie over sterke en minder sterke kanten, vriendschappen, relaties, carrières en gewoonten. Pagina’s aan informatie die letter voor letter voor mij geschreven leek.

Dat vinden wij niet raar, maar heel bijzonder

Ik herinner me dit allemaal nog zo goed, omdat dit echt een omkeerpunt is geweest in hoe ik mezelf zie. Ik voelde me altijd anders en onbegrepen, maar alles viel nu in één klap op zijn plek. Het gevoelige, anderen willen helpen, dingen willen doen met een reden. Wat ik al die tijd zo hard probeerde te verstoppen mocht nu ineens bestaan. Sterker nog, ik zou mijn eigenschappen in kunnen zetten als kracht.

Myers-wattes?

Hoe enthousiast ik ook was over mijn nieuwe bevindingen, ik kon het niet loslaten dat ik hier op de universiteit nog nooit iets over had gehoord. Dus ik ging op onderzoek uit. Wat hield deze test nu precies in? Hoe het kon dat hij mij zo goed leek te kennen?

Het bleek te gaan om de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) test die persoonlijkheden verdeelt in 16 groepen. Tot welke groep jouw persoonlijkheid behoort wordt bepaald aan de hand van 4 factoren. Per factor wordt een letter neergezet en de 4 letters vormen samen het persoonlijkheidstype. 

Dat gaat als volgt:

 • I of E

  Als eerste wordt gekeken naar of je meer introvert (I) extravert (E) bent. In het kort betekent dit dat je over het algemeen energie krijgt van alleen zijn of dat je anderen nodig hebt om op te laden.

 • S of N

  Als tweede wordt bekeken of je informatie aanneemt (sensing - S) of het interpreteert en er betekenis aan geeft (intuition - N).

 • T of F

  De derde letter gaat over het maken van beslissingen. Bij het beslissen op basis van logica hoort de letter T van thinking. Als je meer beslist op je gevoel krijg je de letter F van feeling.

 • J of P

  Als laatste wordt gekeken naar hoe je jouw omgeving het liefst structureert. Hierbij kun je meer richting judging (J) of richting perceiving (P) scoren. Dit geeft aan of je meer rust krijgt van wat duidelijk en beslist is of wat open blijft en kan veranderen.

 • A of T

  Sommige tests voegen een extra letter toe die iets zegt over hoe je omgaat met jouw vaardigheden en beslissingen. Hierbij kun je de letter A krijgen (van assertive), als je zeker bent van jezelf en weinig stress ervaart. Je kunt ook de letter T krijgen (van turbulent), als je meer succes-gedreven, perfectionistisch en stress gebruikt als motivatie om jezelf te verbeteren.

Natuurlijk gaat het bij iedere letter om een glijdende schaal. Niemand is 100% introvert of helemaal feeling, maar juist daarom vond ik het zo bijzonder dat de omschrijving van het persoonlijkheidstype zo goed bij mij aansloot. Hieronder zie je hoe die glijdende schaal eruit ziet in mijn testuitslag.

Okay, en nu?

Nu, bijna anderhalf jaar later, kan ik met zekerheid zeggen dat deze relatief simpele test mijn leven heeft veranderd. Ik ben absoluut geen voorstander van labels plakken en mensen in hokjes plaatsen, maar het vinden van deze informatie en het hebben van een zoekterm heeft mij heel veel opgeleverd.

Ik durf nu mezelf te zijn. Ik weet dat ik niet raar ben, maar dat dit bij mij hoort en durf dat hardop uit te spreken, waardoor mijn zelfvertrouwen enorm is gegroeid.

Ik gebruik mijn persoonlijkheidskenmerken niet langer als excuus, maar als kracht. In plaats van ‘kritiek komt hard bij mij binnen, dus wil ik het niet‘ kan ik nu zeggen ‘kritiek komt hard bij mij binnen, maar ik wil graag ontwikkelen dus kun je mij tips geven wat ik wel kan doen‘. Dit creëert begrip bij de ander en zorgt dat de situatie voor mij zo veel mogelijk oplevert.

Ik heb veel meer zelfinzicht gekregen. Ik weet bijvoorbeeld dat perfectionisme en een drive om situaties te verbeteren bij mij hoort en door daar naar te luisteren doe ik nu veel meer dingen waarvan ik voel dat ze bij mij passen. Ik durf nu beslissingen te maken waarvan ik weet dat ze bij mij horen, ondanks dat dit voor anderen onlogisch kan lijken.

Ik doe nu alleen nog maar dingen waar ik in geloof. Ik sta in mijn kracht en trek hierdoor ook dingen aan die bij mij passen, zoals werken op mijn droomschool en het opzetten van Je Hart om anderen te helpen.

Al met al ben ik dus niet meer bezig met me aan (de wensen van) anderen conformeren, maar ken ik mezelf en maak ik beslissingen die bij mij passen. En dat allemaal door 1 simpele test 🙂

Nu is het aan jou!

Ben jij ook heel nieuwsgierig geworden naar jouw MBTI type en wat dit voor jou kan betekenen? Doe dan hier de test. Je kunt hem in het Nederlands maken, maar als je de informatie over jouw type wilt lezen raad ik je aan in het Engels verder te gaan. Deze informatie is namelijk veel uitgebreider dan de Nederlandse variant.

Nog een laatste tip: vul de test in met wat er als eerste in je opkomt en wees niet bang voor de uitslag. Ik heb de test speciaal voor deze blog nog eens gedaan en er kwam precies hetzelfde uit. Alle types hebben mooie en minder mooie kanten, maar het werkt pas echt als je alle eerlijk invult.

Blog handtekening jennifer

Ik wens je heel veel plezier met de volgende stap in jouw ontwikkeling.
Wat is jouw MBTI-type?
Herken jij jezelf hierin en wat ga je doen met deze informatie?

Let’s connect ❤️

Laat hieronder een reactie achter of stuur me een persoonlijk bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *