Ik dacht dat ik gek was… | Berichten van Je Hart #1

Op deze zaterdagochtend wil ik iets met je delen wat ik nog maar tegen weinig mensen heb verteld. Ik heb me er namelijk jarenlang voor geschaamd.

Okay, hier komt het…

Ik heb tot 1,5 jaar geleden nooit écht geloofd dat ik leerkracht kon zijn.

Nee, niet toen ik mijn propedeuse cum laude haalde.
Nee, ook niet toen ik mijn (Academische) Pabo diploma in ontvangst mocht nemen.
En nee, zelfs niet toen ik zelfstandig voor de klas stond.

Natuurlijk wist ik rationeel wel dat ik het kon en deed, maar ik voelde het niet echt. Wist het met mijn hoofd, maar geloofde het niet met mijn hele lijf.

Inmiddels kan ik vol vertrouwen zeggen dat ik 100% geloof in mijn (leer)kracht. “Maar,” hoor ik je denken, “waarom is het je nu ineens wel gelukt om te geloven dat je een goede leerkracht kunt zijn?”

Dat is eigenlijk veel simpeler dan ik zelf ook ooit had kunnen denken;

Ik schreef mijn eigen handleiding

Laat me dit even rustig uitleggen aan de hand van een metafoor: de Ikea kastenwand.

We zouden het namelijk allemaal bizar vinden als de Ikea medewerker je wat houten planken en random schroeven mee zou geven en zou zeggen: “Hier zijn de onderdelen van je kastenwand. Je redt het wel hè? Succes!”

Maar dat is precies wat we van onszelf verwachten wanneer we het onderwijs in gaan.
We denken massaal: iedereen kan een Ikea kast in elkaar zetten, dat doe ik zelf wel even. Aan het feit dat iedere kast uit hele andere onderdelen bestaat en er geen handleiding bij geleverd wordt, gaan we zomaar voorbij.  

Hoe handig zou het zijn als jij jouw eigen handleiding zou kunnen schrijven. Een richtlijn voor jezelf om te ontdekken waar jouw vuurtje echt van gaat branden en hoe jij het soepelst kunt bewegen. Een richtlijn voor anderen om te ontdekken hoe ze het beste met jou om kunnen gaan.

Klinkt leuk, zo'n handleiding, maar hoe dan?

Het klinkt nu misschien vaag en ingewikkeld, maar het ontdekken van jouw eigen handleiding is veel simpeler dan je denkt.

Maar voordat je aan de handleiding kunt gaan beginnen is er 1 belangrijke keuze die jij moet gaan maken:

Ben ik bereid om naar mezelf te kijken en mezelf de aandacht te geven die hiervoor nodig is?

Klik hieronder op de optie die passend is voor jou:

Even een kleine sidenote:
wat je antwoord ook is, weet dat dit nog steeds niet betekent dat je gek bent (zoals ik wel een tijd dacht).  Het gaat er nu puur om dat jij je bewust wordt van waar je nu staat en welke invloed jij hier zelf op hebt. Pas als je bewustzijn hebt gecreëerd kun je er namelijk iets mee doen. 

hands heart
Journalvraag #1

Als jij een handleiding over jezelf zou schrijven, wat zou er dan op de voorkant staan?

Neem de tijd om even rustig bij jezelf in te checken en over deze vraag te schrijven in jouw journal. Er is geen goed of fout antwoord. Schrijf voor minimaal 5 minuten of totdat je voelt dat je klaar bent. Je hoeft het niet terug te lezen, het schrijven zelf kan al heel helpend zijn.

ik wil mijn antwoord delen

Is je antwoord ja?
Gefeliciteerd, dan kun je gaan beginnen aan het avontuur van het ontdekken en ontwikkelen van jouw handleiding. As we speak leg ik de laatste hand aan een gratis ebook waarin ik je stap voor stap meeneem om jouw eigen handleiding te ontdekken, uitwerken en optimaliseren. Wil je dit ebook ontvangen? Meld je hieronder alvast aan.

Ga je liever online in gesprek over persoonlijke en onderwijsontwikkeling?
Iedere maand gaan we met een kleine groep leerkrachten In de Kring. Meld je hier direct aan of zet jezelf op de wachtlijst voor de volgende editie.

Is je antwoord nee?
Ook gefeliciteerd, je hebt zojuist een belangrijke reden ontdekt waarom het je nu niet lukt om je optimaal te ontwikkelen. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat je keer op keer vastloopt of zelfs in een burn-out terecht bent gekomen.

Klinkt nu heftig, maar dit is juist een heel belangrijk punt. Stap 1 is voor jou dan ook om te onderzoeken wat jij nodig hebt om wel die tijd, ruimte en aandacht voor jezelf vrij te gaan maken. Want, heel eerlijk, als je nog niet de ruimte vrij kunt maken om er over na te denken, hoe zie je dan de ruimte ontstaan voor verandering?

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit een spannend proces is en denk dan ook graag met je mee. Want nogmaals, ik stond precies op ditzelfde punt. En ik gun het je zo om die verandering, hoe spannend ook, in te zetten.

Ik ben er graag voor je, om je te ondersteunen en te cheerleaden waar nodig. Maar dat kan ik pas, als jij naar jezelf durft te kijken.

Ik wil je daarom uitdagen om de eerste stap te zetten en me een berichtje te sturen. Mag zo simpel zijn als een ❤️ of ‘ik loop even vast’. Klik hier en zet die eerste stap door het gesprek te starten.

Je las hierboven de eerste editie van mijn nieuwe serie ‘Berichten van je hart‘.
In deze serie deel ik over mijn ervaringen op het gebied van persoonlijke- en onderwijsontwikkeling. Via deze weg (en natuurlijk ook via Instagram) inspireer ik jou om te kiezen voor leuker, makkelijker en duurzamer l(esg)even.

De Berichten van je hart zijn intens open en kwetsbaar (just the way I like it 😏).
Ze zetten je aan het denken en helpen je te luisteren naar je hart. Met een verhaal dat je raakt en een vraag waar je zelf over kunt journalen of een gesprek mee kunt starten. Ze dagen je uit om jouw blokkades aan te kijken. Ze helpen je om te groeien.

Heeft mijn bericht (iets in) jou geraakt? Heb ik jouw vuurtje aangewakkerd en wil je hier verder over praten of mee aan de slag? Of heb je behoefte aan het bespreekbaar maken van een bepaald onderwerp?
Let me know!
Dat kan door hieronder te reageren of me een berichtje te sturen via de mail of Instagram.

Het kan altijd anders.

Jennifer
Blog handtekening jennifer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *