mag ik even mijn aandacht cover

Het boek dat iedereen anno 2021 zou moeten lezen | Boek review ‘Mag ik even mijn aandacht’

Waarom 'gezond egoïsme' dé term van 2021 zou moeten worden.

Het is een term die ik voor het lezen van dit boek nog nooit gehoord had, maar waar ik nu heilig in geloof. Gezond egoïsme is volgens Inger Strietman, schrijfster van het boek Mag ik even mijn aandacht de sleutel voor iedereen die wel wat meer aandacht voor zichzelf kan gebruiken.

In dit boek review lees je meer over deze term, de inhoud en opbouw van dit boek en ontdek je waarom dit wel of juist niet een aanrader is voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Eerste indruk

Het eerste wat ik dacht toen ik dit boek opende is: ‘Jaaaaaa’, want van de vormgeving werd ik meteen enthousiast. Aardtonen, geel, groen en blauw geven het boek meteen een uitnodigende en rustige uitstraling. Met mooie subtiele illustraties die je het gevoel geven dat het boek met zorg voor je is samengesteld.

Dan wil ik ook graag nog even aandacht besteden aan de titel, want zeg nou zelf, die zou je toch zelf bedacht willen hebben? In éé catchy zin is meteen duidelijk waar het boek over gaat en word je meteen getriggerd. Heb ik aandacht voor mezelf? Wat vind ik hiervan? Het roept gelijk ideeën en gevoelens op. Een onderwerp dat anno 2021 misschien wel relevanter is dan ooit.

Na de eerste zin in het boek (Als jij niet voor jezelf kiest wie moet het dan doen?) moest ik wel even slikken. Inger slaat hiermee natuurlijk de spijker op zijn kop. Maar de quote op de volgende bladzijde trok mijn aandacht nog meer. Zeker nu ik in haar Instagram post las wat deze quote voor haar en haar boek betekend heeft.

Wat weerhoudt mensen ervan hun eigen koers te varen? 'We denken dat iedereen veel te veel met zichzelf bezig is, maar er is een leger brave jongens en meisjes die hun hele leven bezig zijn te leasen. Hun ouders, de onderwijzer, hun geliefde, de kinderen. Ze hebben een tegenovergesteld probleem: zijn te onbaatzuchtig. Ik zou wel een opleiding willen volgen, maar ja, mijn baas. Ik heb eigenlijk de behoefte vaker alleen te zijn, maar ja, mijn partner. Applaus voor je empathie. Maar hoe zit het met jouw leven? We hebben het vreemde idee dat het egoïstisch is je eigen verlangens te formuleren. Terwijl het bevrijdend kan zijn.
Alain de Botton
Het Financieele Dagblad (in Mag ik even mijn aandacht)

Zodra je bladzijde omslaat naar de inhoudsopgave is het duidelijk: dit boek zit goed in elkaar. Maar dan liggen er nog wat leuke verrassingen op de loer.

Je vliegt er doorheen, maar het is ook een mooie reis

Ik had dit boek binnen no time uit. Niet omdat ik er niks aan vond, maar juist omdat Inger me met haar vlotte schrijfstijl door het boek heen trok. Toen ik de laatste bladzijde omsloeg moest ik nog even bijkomen van de reis die ik in zo’n korte tijd had meegemaakt. Want ondanks dat het boek makkelijk wegleest is de inhoud alles behalve simpel. Ik durf zelfs te zeggen dat ik het één van de beste boeken over persoonlijke ontwikkeling vind die ik ooit heb gelezen.

Dat komt grotendeels door de opbouw van het boek. Na een korte uitleg over de begrippen ‘gezond egoïsme’  en de verhouding tussen zelfkennis, -compassie, -zorg en -realisatie duikt Inger al snel de praktijk in. Hoofdstuk 6 bestaat dan ook uit 25 subkoppen waarin ze je meeneemt langs alle verschillende gebieden in je leven. Van de start van je dag tot ambities, kinderen en seks, alles komt aan bod Een onderwerp, korte achtergrond/uitleg, tips en een opdracht om iets te schrijven of te doen. Informatief en praktisch, ik houd ervan!

Coach, schrijver en spreker

Inger Strietman ©Goffe Struiksma1 e1554464926100
Inger Strietman

Inger Strietman is het allemaal en die ervaring lees je zeker terug in het boek. Door haar zoals op de achterflap omschreven “directe, no-nonsense schrijfstijl” lijkt het alsof je met haar in gesprek bent. Een coach in boekvorm eigenlijk, ideaal!

Yin en yang - het complete verhaal

Na het uitgebreide deel over de praktijk van zelfzorg (het yin deel) gaat Inger ook nog in op het yang deel. “Dit noemen we zelfrealisatie, oftewel: het realiseren van jouw potentieel. Uiting geven aan wie jij bent, aan wat jou energie geeft en wat jouw talenten zijn” 

Voor mij maakt dit het boek helemaal compleet. Het zorgt er namelijk voor dat je niet alleen naar jezelf kunt kijken en beter voor jezelf kunt zorgen, maar ook die stap verder kunt zetten om echt helemaal jezelf te worden. Dit geeft je net het laatste zetje om jouw eigen, unieke pad in beeld te brengen en te bewandelen.

Ook in dit deel vind je weer concrete schrijf- en doetips die je helpen om de informatie niet alleen tot je te nemen, maar er ook echt iets mee te doen.

Dit is er 1 voor in je boekenkast

Om niet overweldigd te worden door alle ideeën uit het boek zou ik aanraden om er relaxt in te gaan. Lees het boek eerst eens rustig door en kijk wat je er uit oppikt. Ga er daarna nog eens goed voor zitten met een fijn boekje en een mooie pen en kies 1 of 2 gebieden waar je mee wilt beginnen.

Herlees dat deel, voer de opdracht uit, stel je doelen en ga aan de slag. Evalueer, pas aan en ga dan eventueel door naar een ander gebied. Het zou namelijk zonde zijn als je jezelf door overweldiging laat tegenhouden. 

Neem de ijd voor zelfzorg. Je snapt inmiddels misschien prima wat het is en hoe het werkt. Toch blijkt het in de praktijk een stuk lastiger om dit zomaar te implementeren in je dagelijks leven. [...] Geef jezelf dus vooral alle ruimte en tijd om te oefenen. Om ermee te spelen. [...] Het mooie is dat zelfzorg in heel veel kleine beslissingen zit. Begin dus ook vooral klein. Zet die eerste stap. Breng jezelf in beweging. En ga van daaruit verder.
Inger Strietman
Mag ik even mijn aandacht - blz 161

Dus zet hem in je boekenkast. Pak hem erbij als je hem nodig hebt en zet hem weer weg. Dit boek kan je grootste vriend worden, maar je moet zelf de controle houden. Waarom en hoe je dit doet leer je dan wel weer in het boek 😉

Conclusie

5/5
  • bijna 200 prachtig vormgegeven bladzijdes
  • fijne schrijfstijl – informatief maar leest ook gemakkelijk
  • zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling van alle kanten belicht
  • afwisseling informatie, praktische tips en verdiepingsopdrachten
  • je persoonlijke coach in boekvorm
  • mogelijke overweldiging door de grote hoeveelheid tips en opdrachten, ga er relaxt in en pak het boek nog eens terug
  • het aanraden van dit boek aan al je vrienden, familie en kennissen

Wil je het boek ook lezen?

Bestel het hier direct via bol.com!
Of vraag ernaar in jouw lokale boekhandel.

De links in dit boek review zijn affiliate links. Ik krijg niet betaald om deze te plaatsen, maar als jij op mijn link klikt en daarna iets bestelt op dezelfde website, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets 😉

Blog handtekening jennifer

Ik wens je heel veel plezier met de volgende stap in jouw ontwikkeling.
Heb jij dit boek al gelezen?
Wat vond jij ervan?

Let’s connect! ❤️

Laat hieronder een reactie achter of stuur me een persoonlijk bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *